На данашњој седници Савета за културу и информисање разматрана је Иницијатива Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ за измену Одлуке о постављању скулптуралног дела на простору „Креативног дистрикта“ у Новом Саду.

Због непредвиђених околности до којих је дошло услед грађевинских радова на простору Креативног дистрикта у непосредној близини где је предвиђена поставка скулптуре, значајно се нарушава реализација Одлуке о постављању скулптуралног дела на простору „Креативног дистрикта“ у Новом Саду – наводи се у образложењу.

На седници је наведен још један битан разлог за иницирање ове промене локације скулптуре, а то је чињеница да финансијска средства за ову поставку обезбеђује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“. У складу са Одлуком о финансирању пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ период реализације Пројекта обухвата период од 1. јануара 2017. до 31. јануара 2023. године, те је неопходно да Фондација финансира и реализује конкурс за идејно решење предметне скулптуре најкасније до 31. јануара 2023. године. Имајући у виду да радови који су у току, неће бити завршени у скоријем временском периоду, неопходно је изменити локацију поставке скулптуре, закључено је на седници.