Виолиниста Стефан Миленковић предложен је за добитника Фебруарске награде за 2022. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника и доделу признања Града. Предлог да Стефан Миленковић добије Фебруарску награду биће упућен Скупштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине града на свечаној седници градског парламента. Поред награде, голубице, на данашњој седници предложено је да новчани део Фебруарске награде износи 130 хиљада динара.

Иницијативу да високо градско признање добије светски признат и познат виолиниста Стефан Миленковић поднели су Академија уметности Универзитета у Новом Саду и Удружење грађана Valmarо trio.

Како је између осталог наведено у иницијативама, Стефан Миленковић је показао изузетну посвећеност нашем граду, као и велику жељу да помогне у даљем развоју културне и образовне сцене. Такође се каже да је Стефан Миленковић пружио безрезервну подршку Новом Саду у кандидатури за Европску престоницу културе, а одлука да своје огромно знање и искуство дели са нашом децом на Академији уметности у Новом Саду и да постави рад нове градске концертне дворане је непроценљива. Делећи своје знање и искуство са студентима, допринело је имиџу и угледу Академије и поставило је у сам врх образовних институција у региону када је у питању виртуозност свирања виолине, стоји у иницијативама.

У образложењу иницијатива се наводи и да су видљиви многобројни бенефити Стефановог присуства у Новом Саду: мајсторски курсеви које је држао довели су изузетне младе таленте из целе Европе у Нови Сад, док је фестивал камерне музике Блиско, као део програма Градске концертне дворане, окупио водеће светске и домаће уметнике, који су поред концерата одржали мајсторске курсеве и започели сарадње које се настављају. Такође, ансамбл Камарата Академика, оформљен под окриљем Академије уметности у Новом Саду, Миленковић је промовисао кроз заједничке концерте у региону, што је довело до тога да постане званични градски камерни оркестар Камарата Нови Сад са стабилном концертном сезоном.

Стефан Миленковић је један од најистакнутијих виолиниста своје генерације, наступавши у најславнијим концертним дворанама и гала концертима широм света, са многобројним светски признатим уметницима и симфонијским оркестрима. Добитник је многих светских признања и награда са међународних такмичења, док његова дискографија укључује неколико издања. Поред тога, посвећен је и педагошком раду, те је предавао на неколико универзитета и школа.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.