Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, заједно са секретаром новосадске Скупштине Марком Радином, борави у посети Гомељу, у којем се обележава Дан овог белоруског града.

У оквиру посете и обележавањa Данa Гомеља, заменица председнице новосадске Скупштине је присуствовала пријему делегација, а састала се и са председником Извршног комитета Града Гомеља Владимиром Приваловим, као и другим представницима Града Гомеља.

– Ове године, уз прославу важног и великог јубилеја за ваш град, навршава се и десет година од како су Гомељ и Нови Сад, маја 2013, потписали споразум о сарадњи, подсетила је заменица председнице новосадског парламента на пријему код председника Извршног комитета Града Гомеља.

Она је додала да је наведени споразум дефинисао сарадњу у области економије, трговине, комуналних делатности, туризма, културе, образовања, здравства, социјалне политике и других области.

– Сличности наша два града огледају се и у том што су оба препозната као привредни, културни и универзитетски центри својих земаља, па је логично било да се сарадња пре свега успостави и оствари на овим пољима. Тако је сарадња остварена међу универзитетима, као основ за размену студената и наставног кадра, док је једна од најстаријих српских гимназија, Гимназија Јован Јовановић Змај, такође успоставила сарадњу са средњошколским центром Гомеља. Уз то, као део сарадње међу градовима, организоване су узајамне посете запослених у Клиничком центру Војводине и медицинским особљем Гомеља, све у циљу размене знања и искустава – поручила је Караић.

Она је посетила и да је у Новом Саду отворен Почасни конзулат Репиблике Белорусије, што је још један канал комуникације за сарадњу наша два града, две земље и два народа.

У оквиру обележавања Дана Гомеља заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић присуствовала је свечаном концерту, а посетила је и Фестивал националне културе који се одржава у овом белоруском граду.