Свечаност поводом обележавање школске славе Свети Сава одржана је данас у Основној школи „Прва војвођанска бригада“, а свечаном програму присуствовала је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

У оквиру обележавања школске славе одржан је културно-свечани програм, током којег су ђаци школе рецитовали, свирали и играли народне фолкорне игре. На самом почетку свечаности ломљен је славски колач и држана је беседа.

– Свети Сава је уткао у биће нашег народа културу и просвету, уметност и љубав, праведност и човекољубље. Зато учење о Светосављу није ништа друго до учења о вредностима које он симболизује, а које су залог за будућност и очување нашег идентитета, наше државе и нас самих – поручила је MSc Јелена Маринковић Радомировић током уводног обраћања, додавши да је утицај Светог Саве „свеобухватан и непролазан“.

Председница новосадске Скупштине истакла је да је Свети Сава увидео да је образовање најважнији алат за развој нације и друштва, али и успеха државе у развијеном свету.

– Без обзира што је временска дистанца његовог доба и садашњице велика, образовање носи иста начела и принципе – казала је MSc Маринковић Радомировић.

Председница градског парламента пожелела је наставницима и учитељима да истарју у свом задатку, упорности и ентузијазму, преносећи знање својим ученицима, а да ће у Новом Саду увек имати отвореног и партнера спремног да помогне и подржи.

– Вама, драги ђаци, желим да овај дан и оно што он симболизује, буде водиља у наставку школовања. Усвајајте и залажите се за вредности које симболизује Свети Сава и наше друштво ће бити боље и лепше место за живот – закључила је председница Скупштине Града Новог Сада.

Ђацима, њиховим родитељима и наставницима ОШ „Прва војвођанска бригада“ обратио се и директор ове школе Оливер Стојановић, ако и овогодишњи кум славе Милан Балаћ.

Поред свечаности у ОШ „Прва војвођанска бригада“, новосадске основне и средње школе данас су одржале пригодан програм, обележивши школску славу Свети Сава.