Свечаном академијом у Српском народном позоришту, током које је додељена Фебруарска награда, данас је обележен 1. фебруар Дан Града Новог Сада. Високо градско признање добитници, стонотенисерки с инвалидитетом, Борислави Перић Ранковић уручио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић,

а Свечаној академији претходио је пријем делегација градова побратима Новога Сада у Свечаној сали Градске куће. Госте из побратимских и пријатељских градова угостили су градоначелник и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

– Хвала свим представницима градова и општина који су дошли да увеличају наше славље, 276. рођендан Новог Сада.

Дугогодишње пријатељство које негујемо са нашим градовима побратимима и градовима пријатељима, јесте гаранција да увек можемо да рачунамо једни на друге. То не диктирају само споразуми и слова на папиру, већ истински дубоке везе, које трају деценијама или чак вековима – рекао је градоначелник Ђурић обраћајући се присутнима и додао да се нада да ће гости града уживати у данашњем дану и да ће понети само лепе успомене из Новог Сада.

Након пријема у Градској кући, одржана је Свечана академија у Српском народном позоришту, на којој је градоначелник Новог Сада уручио видсоко признање Борислави Перић Ранковић.

– Пре него што је на левој обали Дунава, спрам Петроварадинске тврђаве, настала Рацка варош, потоњи Петроварадински шанац, на том месту, кроз дугу писану историју овог дела света, знатнијег насеља није било. Његови становници су пре 276 година од Марије Терезије откупили статус слободног града, а некадашњи Петроварадински шанац тада је добио и ново име: на латинском Неопланта, на мађарском Ујвидек, немачком Нојзац и на српском Нови Сад. И тако је у мочварама, барама и ритовима с друге стране Варадинске стене настао град. Град који није имао шансе да успе, засађен на месту на ком градови не ничу, успео је да нарасте до вароши знатнијих и старијих, да би их у времену које је уследило, сустигао, престигао и оставио далеко иза себе. И све то захваљујући труду и раду Новосађана свих вера и нација. И данас следимо веру наших предака. Зато желим да заједно и даље радимо на развоју нашег Новог Сада, уједињени око просперитета и развоја нашег града, око победа, мостова, нових школа, вртића, болница, фабрика. Уједињени око развоја и увек одани Граду победнику, Граду хероју, Граду будућности, нашем и једином Новом Саду – рекао је градоначелник Милан Ђурић честитавши Новосађанима Дан града и добитници Фебруарске награде на престижном признању.

– Довољно је само рећи: Борислава Перић Ранковић! Јунакиња Новог Сада и наше Србије.  Дама и шампионка невероватне енергије. Огромно хвала на свим фантастичним успесима, на љубави према Новом Саду, на томе што даје мотивацију другим особама да буду јаче, боље, снажније и срећније. Честитам јој у име свих Новосађана и желим јој много успеха у даљем раду и животу – рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Добитница Фебруарске награде за 2023. годину, Борислава Перић Ранковић, захвалила се на престижном признању рекавши да јој је част што данас исписује још једну страницу историје, како Новог Сада, тако и спорта особа са инвалидитетом.

– Град Нови Сад, али и сви ви који живите у њему, препознали сте да је оно што сам радила, али и што радим, вредно једног оваквог признања. Сви сте ви у овом признању, свако на свој начин,

јер кад год сам себи постављала питање шта и како даље, ви сте проналазили начин да ми покажете да још није време за одустајање. Моје срце је препуно емоција које се не могу описати и немојте ми замерити што немам сада пуно речи да искажем своју велику захвалност свима онима који су допринели мојим успесима, али и успесима мојих колега. Граде, срећан ти 276. рођендан – истакла је Борислава Перић Ранковић обраћајући се присутнима на Свечаној академији.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана, а поводом 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.