Чланице и чланови Комисије за родну равноправност на данашњој седници обележили су Дан родне равноправности освртом на родно засноване теме у нашем друштву и дискусијом колико је у нашем граду у пракси заступљена примена родне равноправности.

Седницом је председавала заменица председнице Скупштине Града и заменица председнице Комисије Кристина Караић, која је, у свом уводном излагању, нагласила да заједница која негује родну равноправност јесте заједница која улаже у своју будућност. Подсетила је да Нови Сад чини много на унапређењу родне равноправности, те да је још 2017. године Скупштина Града Новог Сада донела Одлуку о усвајању Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу, а повеља је оквир за израду Локалних акционих планова за родну равноправност које је Скупштина касније доносила. Такође, новосадска Скупштина је донела и Одлуку о равноправности полова Града Новог Сада, којом се уређује и обезбеђује равноправност полова и остваривање једнаких могућности у Граду Новом Саду и његовим органима – истакла је Караић.

Седници су присуствовале и др Нада Падејски Шекеровић, психолошкиња и руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду и др Драгана Ћорић, покрајинска заштитница грађана – омбудсманка, које су говориле о родно заснованој дискриминацији и о насиљу над женама, али су и нагласиле да институције у Новом Саду, почев од полиције, тужилаштва, Центра за социјални рад, Сигурне женске куће, улажу напоре да се тај вид насиља смањи и да се жртвама пружи сва адекватна помоћ.

Караић је додала да Нови Сад као локална самоуправа континуирано доноси акте и институционално приступа области родне равноправности и свега што она обухвата: од равноправног учешћа жена и мушкараца у јавном и приватном сектору, родног буџетирања, једнакој заступљености у органима града, до мера против дискриминације и отклањања неправилности у погледу положаја и права полова.

– Чинимо све што је у надлежности Града Новог Сада да кроз алате који унапређују родну равноправност омогућимо да принцип равноправности интегришемо у стратешке документе, али и да такав принип заживи у стварном животу – закључила је Кристина Караић и додала да обележавање Дана родне равноправности пружа прилику да се истакне значај овог принципа за развој и напредак локалне заједнице, да се посветимо овом циљу, да инспиришемо промене и да заједно градимо праведније и боље друштво.