Председница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић учествовала је данас на панелу „Родна равноправност – Жене као мотор развоја друштва“, у организацији листа „Дневник“ и током разговора истакла улогу жена у друштву, посебно у политици и привреди.

Данашњи панел је „Дневников“ први такав о овој теми, а поред председнице новосадске Скупштине у дискусији су учествовали председница Покрајинске владе Маја Гојковић и заменик генералног директора компаније „НИС” и директор функције за односе с државним органима и корпоративне комуникације Вадим Смирнов.

– Верујем да човека за функције квалификују његов рад, труд, залагање, марљивост, пожртвовање, образовање, усредсређеност. Али, функције нису циљ саме по себи. У Српској напредној странци, како ја то доживљавам, постоји став да политика није искључиво мушко, већ заједничко, равноправно занимање. И то је много пута потврђено у пракси – казала је Вучинић.

Председница новосадског парламента је говорила о изазовима са којима се жене суочавају у професионалном животу, али и о условима који омогућују женама да остваре свој пуни потенцијал у Новом Саду.

– Равноправност жена се не огледа само у функцијама. Посвећеност унапређењу положаја жена у последњих 10 година још јасније се види кроз подршку женском предузетништву. Кроз различите програме, Град Нови Сад је од 2012, у три мандата Милоша Вучевића и током двогодишњег мандата Милана Ђурића, за подршку женском предузетништву издвојио 170 милиона динара, односно 1,6 милиона евра. Путем доделе субвенција за самозапошљавање жена у циљу поштовања принципа родне осетљивости, самозапослило се 439 жена, а Град је издвојио 105 милиона динара. Кроз програм подршке развоја женског иновационог предузетништва на територији Града Новог Сада, издвојено је 45 милиона, за 154 привредна субјекта, чији су власници жене – подвукла је председница градског парламента.

Она је подсетила да је у Новом Саду још 1918. године, „кад ниједна жена на демократском либералном западу није имала право гласа, седам жена учествовало у раду Велике народне скупштине која је донела одлуку о присаједињењу Војводине Србији.“

– Жене су биле равноправни доносиоци најважније одлуке за Војводину – закључила је Вучинић.

На панелу је речено и да је неопходно наставити јачање свести о важности равноправности како би се изградило инклузивније друштво. Уводну реч је одржала заменица поверенице за заштиту равноправности Татјана Пријић, а панел је одржан у културној станици „Свилара“.