Свечана седница Скупштине Града Новог Сада, на којој ће се наћи предлози за овогодишње лауреате Октобарске награде и Новембарске повеље, као и за почасног грађанина Града Новог Сада, одржаће се у понедељак, 17. октобра, са почетком у 10 часова. Истог дана, од 13 часова, како је најавио председник Скупштине града Здравко Јелушић, одржаће се и радна седница новосадског парламента.

– Поред лауреата за Октобарску награду и Новембарску повељу, предлаже се и почасни грађанина Града Новог Сада. То је престижно признање за појединца, а професор др Жан Пјер Лоц је дао немерљив допринос развоју у области онкологије у Новом Саду – поручио је Јелушић.

Он је подсетио да је проф. др Жан Пјер Лоц више од 30 пута боравио у Новом Саду, едукујући наше лекаре онкологе, вршећи бесплатне прегледе и консултације с онколошким пацијентима, донирајући најсавременије лекове и помагала из ове области.

– Иако су га Института за онкологију Војводине и Француско-српско онколошко удружење првобитно предложили за кандидата за Октобарску награду, кандидатура је препозната од стране градоначелника Новог Сада и Градског већа да један такав хуманиста, који не пропушта прилику да у дипломатском кору истиче важност односа између српског и француског народа, заслужује да буде почасни грађанин Новог Сада – поручио је Јелушић.

Он се осврнуо и на радну седницу, а међу тачкама Дневног реда те седнице наћи ће се Предлог Пословника Скупштине Града Новог Сада.

– Тражио од Скупштинске службе да направи нацрт око кога би се све одборничке групе усагласили, те да се тако спрече злоупотребе Пословника, без обзира да ли је реч о позицији или опозицији. Нажалост, од осам одборничких група, пет је пристало не само да учествује у нацрту него да касније и стане иза Предлога Пословника – прецизирао је Јелушић, оценивши као кључним усаглашавање Пословника Скупштине Града Новог Сада с оним што се чини у Скупштини Републике Србије.

– То је битно јер је Европска комисија, у оквиру процеса прикључења Србије Европској унији, дала своје мишљење о Пословнику по коме ради Скупштина Србије. Овим Предлогом ми желимо да прилагодимо, у онима тачкама у којима је могуће, Пословник новосадског парламента са Пословником републичке Скупштине, Града Београда, Скупштине АП Војводине, али  и других градова и општина АП Војводине – закључио је Јелушић.