Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Савет за особе са посебним потребама данас је, у оквиру редовне седнице, одржао радни састанак са представницима организација инвалида на територији Новог Сада. Тема састанка била је разматрање актуелних проблема у раду удружења и организација особа са инвалидитетом и сагледавање могућности њиховог превазилажења и решавања.

Састанку су присуствовали представници Организације глувих Нови Сад, Удружења дистрофичара Јужнобачког округа, Удружења ампутираца Нови Сад, Градске организације слепих и слабовидих, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Новог Сада, Удружења параплегичара, Удружења за помоћ МНРО Града Новог Сада, Удружења оболелих од мултипле склерозе Јужнобачког округа „Мултис“, Удружења ратних војних инвалида Града Новог Сада, Хуманитарног удружења Wilson за помоћ особама оболелим од ретких болести, Савеза за спорт и рекреацију инвалида Новог Сада, Удружења грађана „Сунце“ за церебралну и дечију парализу Јужнобачког округа и Друштва за борбу против шећерне болести Града Новог Сада.

Свако од представника имао је прилику да изнесе проблем свог удружења, односно организације, а након дискусије, издвојило се неколико преоблема и потешкоћа са којима се скоро сва ова удружења срећу. Један од најчешће истицаних проблема јесте динамика уплаћивања средстава почетком године, јер понекад и у првих три или четири месеца нема уплате. Затим су наведени проблеми архитектонских баријера, злоупотребе паркинг места за инвалиде, али и проблем недовољног запошљавања младих високообразованих особа са инвалидитетом.

Председница Савета, Соња Радаковић, упознала је присутне са ингеренцијама овог скупштинског радног тела и захвалила се на великом одзиву.

– Сматрам да на овакав начин, када непосредно од вас чујемо за проблеме, можемо лакше и брже доћи до њиховог решавања, а ми ћемо учинити све што је у оквирима наше надлежности да вам помогнемо и отклонимо што више препрека за ваш неометан живот у граду – рекла је Радаковић, и додала да је у Новом Саду све видљивија брига за приступачност, да се препреке и архитектонске баријере континуирано отклањају, све је више звучних семафора, као и обележених паркинг места и да ће Град и даље наставити да брине и помаже нашим суграђанима којима је то неопходно.