На данашњој седници Савета за културу разматрани су и већином гласова прихваћени Предлог одлуке о оснивању Културног центра „Руменка“ у Руменци, Извештај о раду Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе за 2021. годину и активностима реализованим у процесу кандидатуре за период 2011-2016. године и Разматрање иницијативе Амбасаде Украјине у Републици Србији за постављање бисте Тараса Шевченка у Новом Саду.

Предлогом одлуке о оснивању Културног центра „Руменка“ у Руменци предвиђено је оснивање Установе за културу и образовање Културни центар „Руменка“ као установе културе са циљем да се организује и унапреди културни живот места кроз промовисање културних и уметничких програма и културног наслеђа. Програм рада био би усмерен на реализацију разноврсних културних активности намењених припадницима свих националних заједница које живе у Руменци као и свим узрасним категоријама. „Дугорочни циљ оснивања Центра је да кроз квалитетан и разноврстан програм Руменка обезбеди заслужено место на културној мапи Војводине и Србије“-наводи се у образложењу Предлога одлуке.

Извештај о раду Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе за 2021. годину и активностима реализованим у процесу кандидатуре за период 2011-2016. године подељен је у неколико сегмената. У првом делу су хронолошки, по годинама, наведене активности до момента подношења кандидатуре, затим су детаљно описане активности током 2016. године, када је рад Одбора био најинтензивнији и када је у Бриселу, 13. октобра 2016. године, одржана презентација пројекта „Нови Сад 2021“, што је резултирало проглашењем Новог Сада за Европску престоницу културе за 2021. годину. У Извештају је наведена и организациона структура, састав стручних тела, тимова и комисија као и имена сарадника који су узели учешће у овом процесу. Саставни део Извештаја је и финансијски извештај за период 2011-2016 године за средства која су у наведеном периоду додељена Организационом одбору из буџета Града Новог Сада.

Амбасада Украјине у Републици Србији упутила је допис Градоначелнику Милошу Вучевићу са иницијативом за постављање бисте Тараса Шевченка у Новом Саду. Град Лавов жели да, у оквиру побратимских веза и развоја културне сарадње између два града, поклони бисту чувеног украјинског песника, Тараса Шевченка Новом Саду, а Нови Сад би требао да донесе одлуку о месту за постављање ове бисте.