Шести међународни дани енергетике и инвестиција отворени су данас у Конгресном центру “Мастер” Новосадског сајма, а током наредна два дана теме манифестације биће енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије, грађевинарство и заштита животне средине.02-03-17-2

Град Нови Сад је овогодишњи партнер Међународних дана енергетике и инвестиција, а током два дана представиће се градски потенцијали у областима инвестиција и енергетике, с посебним освртом на пројекте из Стратегије одрживог развоја Града Новог Сада до 2020. године. Свечаном отварању присуствовао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је поручио да су овакве манифестације место где се онима који желе да се упознају са најновијим енергетским достигнућима пружа прилика да и сами учествују у томе кроз јавне расправе.

– Када се говори о енергетици и инвестицијама, морамо да имамо на уму да је неопходно обезбедити инвестирање за све оно што подразумева захтеве који се постављају пред енергетски сектор и енергетику, као део савремене цивилизације – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Он је додао да ћемо тако заједно оставити будућим генерацијама окружење у којем има довољно енергије, али и да та енергија задовољава еколошке стандарде.

Отварању Међународних дана енергетике и инвестиција присуствовао је и министар рударства и енергетике Александар Антић, поручивши да Влада Републике Србије “поклања изузетну пажњу енергетским пројектима, инвестицијама али и енергетској ефикасности”.

– У овом тренутку, у различитим фазама широм Србије, а највише на територији Аутономне Покрајине Војводине, одвијају се пројекти за изградњу око 500 мегавата из енергије ветра и ти пројекти су у добрим фазама – казао је Антић, подсећајући да се на територији АП Војводини граде и објекти на биомасу и биогас, те да ће све те инвестиције значајно утицати на производњу електричне енергије у Војводини.02-03-17-1

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић подвукао је да посебну пажњу у свом раду Покрајинска влада посвећује области енергетике, обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности.

– У буџету за ову годину у ту сврху планирали смо да бесповратно суфинансирамо пројекте у износу од 175 милиона динара. Додатно, из Управе за капитална улагања, за подизање енергетске ефикасности у јавним установама, школама, болницама, установама социјалног старања, додатно опредељујемо 90 милиона динара бесповратно – истакао је Милићевић, презирајући да ће с овим улагањима остварити озбиљне уштеде по локалне буџете, буџет Покрајине и буџет Републике.

– Уз подршку Владе Републике Србије, и у сарадњи са локалним самоуправама, верујем да ћемо имати све боље и боље резултате у овој области – закључио је Милићевић.

Најактуелније теме о којима ће се говорити на Међународним данима енергетике су Стратегија развоја енергетике, енергетска ефикасност – циљеви за Србију, обновљиви извори енергије, Србија и глобална оријентација ка зеленим енергентима, прилике за инвестирање на локалу, енергетски коридори, зашита животне средине и циркуларна економија, инвестиције и подршка финансијских институција, грађевинарство и трендови зеленог пројектовања и климатска и енергетска дипломатија 21. века.

Међународни дани енергетике и инвестиција окупиће више од 2000 експерата, представнике влада, локалних самоуправа, релевантних међународних и домаћих финансијских развојних институција и организација, привредних субјеката, као и медија  у области грађевинског и енергетског сектора.