На данашњој седници чланице и чланови Савета за особе са посебним потребама имали су прилику да се упознају са радом и активностима Удружења за подршку особама са Даун синдромом Нови Сад, које окупља 30-ак особа са Даун синдромом, 20 других особа са интелектуалним инвалидитетом, чланове њихових породица, десетак стручњака и волонтера. Презентација је уприличена поводом недавно обележеног светског дана особа са Дауновим синдромом, 21. марта, који је установљен 2006. године. Овај дан је, како је рекла Виолета Поповић, председница овог Удружења, изабран симболично, јер је у основи тог стања присутност 3 хромозома уместо 2, на 21. хромозомском пару.

Поповић је навела да Удружење користи просторије са још 4 удружења, а финансира се углавном на основу конкурса које расписују надлежне управе, секретаријати и министарства. Током целе године организују различите активности како би подржали осамостаљивање особа са Даун синдромом и интелектуалним инвалидитетом, а најчешће су то креативне радионице, часови физичке активности, плеса, предавања са циљем унапређења здравља, радионице унапређења животних вештина, али и журке, модне ревије, прославе рођендана чланова Удружења и слично. Подстичу и активности своје деце у заједници, као што су посете базену, културним и спортским дешавањима, едукативни камп и организовање излета.

Она је, такође, навела и најчешће проблеме на које наилазе особе са Даун синдромом, али и њихове породице. Најтеже им је што не могу да остваре права као друге особе са индивидуалним инвалидитетом. Како је објаснила, последњих година не могу да остваре право на увећан износ туђе неге и помоћи, или се одузима и онима који су то имали, много већу подршку имају хранитељске породице од примарних породица, а Удружење је незадовољно појединим одлукама Центра за социјални рад приликом различитог тумачења начина остваривања права особа са Даун синдромом. Због отпора према лекарима, отежано је и редовно праћење њиховог здравственог стања, лечење, а велику потешкоћу им стварају и интервенције стоматолога.