На данашњој седници чланице и чланови Савета за особе са посебним потребама имали су прилику да од Снежане Николић, координаторке за основно образовање школе „Милан Петровић“ чују најосновније податке о Градској организацији слепих Нови Сад, поводом 15. октобра, Међународног дана белог штапа. Ова организација обухвата и делује на територији девет општина и то: Нови Сад, Сремски Карловци, Бечеј, Беочин, Бачки Петровац, Тител, Темерин, Србобран и Жабаљ. Основана је 1950. године као добровољна, интересна, самостална, социјално-хуманитарна и ванстраначка организација која окупља слепа и слабовида лица ради организованог остваривања њихових заједничких интереса и друштвених потреба. Броји укупно око 550 чланова, од којих су 90% слепа, а 10% слабовида лица.

Према речима Снежане Николић, најзначајнији задатак Организације је свестрана заштита и афирмација слепих људи, због чега свој рад усмеравају на упућивање на школовање и професионално оспособљавање, на запошљавање, пружање помоћи у поступку остваривања законских права, информисање јавности о активностима слепих.

У свом излагању осврнула се и на потешкоће на које свакодневно наилазе слепа и слабовида лица, почев од архитектонских баријера, недостатка стаза за слепе, као и њихову нефункционалност, али и на често неразумевање и непажњу осталих суграђана. Такође је истакла и позитивне примере и веома успешну сарадњу са Градском управом за здравствену заштиту уз чију је помоћ и подршку омогућено да се деци у најранијем узрасту, већ од преве године живота, пружи неопходна здравствена нега за побољшање стања вида.

Говорила је и о значају постојања звучних семафора, али и о хуманом гесту Галерије Павла Бељанског која је омогућила да и особама са оштећеним видом буде доступан и приступачан садржај изложбе, експонати, скулптуре и слике.

На крају, госпођа Николић се захвалила чланицама и члановима Савета што су изразили спремност за сарадњу и подршку и што су омогућили да се и на овај начин скрене пажња на проблеме и потребе слепих и слабовидих суграђана.