Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председником Скупштине Града Новог Сада Здравком Јелушићем и заштитницом грађана Новог Сада Марином Попов-Иветић примиo20-10-17-1у Градској кући заштитника грађана Републике Србије Зорана Пашалића који са заменицима и сарадницима из Стручне службе борави у радној посети Новом Саду поводом обележавања “Дана омбудсмана”.

– Ово је први пут за пет година колико сам на челу Града, да смо у прилици да одржимо овакав састанак, односно да нас посети Заштитник грађана Републике Србије у нашем граду и то са готово целим својим тимом. Данас смо разговарали о конкретним стварима и саслушали једни друге, а фокус је био на питањима која смо издвојили као локална самоуправа. Заштитница права грађана Новог Сада је током разговора изнела своја искуства и запажања, а чули смо и од републичког Заштитника грађана шта је то што они са централног републичког нивоа уочавају као проблематику која се рефлектује на градове и општине.20-10-17-3Ми смо спремни да наставимо даљу сарадњу и надам се да ћемо ићи у правцу организовања периодичних састанака по одређеним сегментима, односно по ономе што грађани истичу као њихове захтеве или притужбе, а тичу се како централног, тако и локалног нивоа – рекао је градоначелник Милош Вучевић и захвалио се Зорану Пашалићу на, како је рекао, позитивном преседану, јер је по први пут републички омбудсман дошао у посету граду и разговарао директно са представницима локалне самоуправе и Новосађанима о актуелним проблемима.20-10-17-4

Заштитник грађана Зоран Пашалић истакао је да испуњава обећање дато првог дана по ступању на дужност, а то је да ће бити отворен према грађанима и да ће долазити у њихове општине.

– У директном контакту са грађанима, увидео сам да многи који желе да разговарају са мном лично, нису у ситуацији да дођу у Београд где се налазе канцеларије Заштитника грађана, и то углавном из финансијских разлога. Као што смо данас у посети Новом Саду, тако ћемо обићи целу Србију. Веома сам задовољан разговором са челницима Града Новог Сада, јер се разговор кретао искључиво у правцу решавања конкретних проблема. Покренули смо многа питања, а  сигуран сам да ћемо им дати епилог и да ће то бити на корист грађана Републике Србије. Та директна и отворена комуникација је веома битна, јер се проблеми ефикасније решавају непосредним контактом са оним ко може да их реши, а то је много боље од дуготрајне писане комуникације или неког другог начина који успорава решење проблема – рекао је Зоран Пашалић.20-10-17-5

Након састанка у Градској кући, заштитника грађана примио је у Скупштини града председник Скупштине Здравко Јелушић и секретар Скупштине Марко Радин, а том састанку присуствовали су и представници градских управа, Центра за социјални рад, као и Полицијске управе у Новом Саду. Том приликом омбудсман је био у прилици да са присутнима из Градске управе размени искуства и да сугестије за додатно побољшање рада Градске управе, пре свега окренуте према потреби грађана.

У оквиру “Дана омбудсмана”, заштитник грађана се у Новом Саду сусрео и са грађанима, Покрајинским омбудсманом и невладиним организацијама.