Чланови Савета за здравствену заштиту, социјалну заштиту и друштвену бригу о деци и омладини прихватили су на данашњој седници Предлог одлуке о утврђивању критеријума за умањење обавеза плаћања комуналних услуга породицама са троје и више деце у 2018. години и Предлог одлуке о правима на финансијску подршку породици са децом и упутили их Скупштини Града Новог Сада на разматрање.

Према Предлогу одлуке о утврђивању критеријума за умањење обавеза плаћања комуналних услуга породицама са троје и више деце у 2018. години, право на умањење остварују породице са троје и више деце, до завршетка њиховог редовног школовања, а најдуже до 26. године живота, и то чији чланови имају пријављено пребивалиште на територији Града Новог Сада, односно боравиште за расејана лица са Косова и Метохије, на адреси стана за који траже умањење обавеза плаћања комуналних услуга, и уколико редовно измирују јединствени месечни рачун који гласи на њихово име. Право на умањење, како је наведено у Предлогу одлуке, остварује се за комуналне услуге које пружају ЈКП “Новосадска топлана”, ЈКП “Водовод и канализација” и ЈКП “Чистоћа”, а наплаћује их ЈКП “Информатика” путем јединственог месечног рачуна. Умањење обавеза плаћања комуналних услуга, објашњено је на седници, утврђује се у висини од 30% за породице са троје, четворо и петоро деце, 40% за породице са шесторо, седморо и осморо деце и 50% за породице са деветоро и више деце. Захтев се подноси Градској управи за социјалну и дечију заштиту, путем писарнице Градске управе за опште послове, најкасније до 25.  јануара 2018. године.

Према Предлогу одлуке о правима на финансијску подршку породици са децом под права на финансијску подршку потпадају новчана помоћ за прво дете, новчана помоћ за тројке, новогодишња новчана помоћ, новогодишњи поклон, новчани поклон поводом Дана Града, бесплатан боравак деце у предшколској установи, бесплатна исхрана деце у основним школама, помоћ у школовању даровитих ученика средњих школа и студената, финансијска подршка породици са децом уписаном у приватну предшколску установу и накнада трошкова за вантелесну оплодњу

О прихваћеним Предлозима одлуке расправљаће одборници и одборнице на седници Скуштине града у среду, 27. децембра.