Чланови Савета за културу на данашњој седници једногласно су прихватили Предлог одлуке о оснивању Новосадског дечијег културног центра и упутили га Скупштини Града Новог Сада на разматрање. Кроз делатност Центра, како се наводи у образложењу Предлога одлуке, подстицаће се стваралаштво деце и младих, кроз најразличитије културне и едукативне активности у којима ће, поред деце, учествовати и њихови родитељи, старатељи и васпитачи. Предвиђају се и програмски садржаји и едукације за децу са посебним потребама, као и децу из осетљивих друштвених група. Сарадњом са заинтересованим актерима Новог Сада, који се баве програмима културе и образовања деце утицаће, се на развој и неговање нове публике. Тако ће, како је навадено, образовати нови произвођачи и корисници културе, освешћени од најранијег детињства за учешће у креативној индустрији.

Предлогом одлуке утврђене су и делатности Центра, међу којима су извођачка уметност, друге уметничке делатности у оквиру извођачке делатности, уметничко стваралаштво, рад уметничких установа, делатност библиотека и архива, делатност музеја, галерија и збирки, уметничко образовање, остало образовање, издавање часописа и периодичних издања, остала издавачка делатност, делатност приказивања кинематографских дела и остале забавне и рекреативне делатности.

Иницијативу о оснивању Новосадског дечијег културног центра, поднела је Месна заједница “Соња Маринковић”, на предлог Друштва “Распустилиште”, а иницијативу су подржали Предшколска установа “Радосно детињство”, пројектни тим Омладинске престонице Европе – ОПЕНС 2019, ОШ “Никола Тесла”, Средња стручна школа у Новом Саду и друге установе и организације које се баве радом са децом и младима, као и бројни грађани.

На данашњој седници Савета већином гласова прихваћен је и Предлог одлуке о измени Одлуке о образовању и именовању председника, заменика председника и чланова Одбора за обележавање стогодишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и уласкa српске војске у Нови Сад.

Иницијатива Одборничке групе “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”, за подизање споменика руском цару Николају II Романову у Новом Саду, као и иницијатива Градске организације Српског покрета Двери из Новог Сада за подизање споменика Бошку Павловићу, официру српске војске из Првог светског рата, биће прослеђене Заводу за заштиту споменика културе и ЈП “Урбанизму”, како би стручне службе дале мишљење о наведеним иницијативама. Након добијеног мишљења, Савет ће се изјаснити и о самим иницијативама.