Чланице и чланови Савета за особе са посебним потребама на данашњој седници имали су прилику да се упознају са радом Савеза за спорт и рекреацију инвалида града Новог Сада.

Информацију о раду овог Савеза представио је Срђан Томичић, организатор спортске рекреације. Према његовим речима, Савез за спорт и рекреацију инвалида града Новог Сада основан је давне 1965. године, а тренутно је у њега учлањено 11 организација: Друштвo зa спoрт и рeкрeaциjу инвaлидa рaдa „Фрушкa гoрa“, Друштвo зa спoрт и рeкрeaциjу инвaлидa рaдa „Бaчкa“, Друштвo зa спoрт и рeкрeaциjу инвaлидa „Лиман“, Друштвo зa спoрт и рeкрeaциjу инвaлидних лица „27. јули“ Футог, Друштвo зa спoрт и рeкрeaциjу инвaлидa у кoлицимa и oстaлих „Бoљи живoт“, Спортско-рекреативни клуб „Глобус“ за особе са инвалидитетом, Спортско друштво глувих „Полет“, Друштвo зa спoрт и рeкрeaциjу слепих и слабовидих „Луј Брај“, Друштво за спорт ратних војних инвалида „Борац“, Инвалидно стрељачка дружина „Стрелац“ и Стонотениско удружење особа са инвалидитетом „Тврђава 00211“. У ових 11 организација учествује око 700 особа са инвалидитетом.

Савез се бави организовањем спортско-рекреативних активности у стрељаштву, куглању, стоном тенису, пикаду, шаху, атлетици, спортском риболову, као и других спортских дисциплина које предложе чланице Савеза. За спровођење стручно-педагошког рада задужени су организатори и реализатори спортске рекреације Савеза који, заједно са капитенима спортских дисциплина, реализују план и програм спортско-рекреативних активности.

У складу са правилницима Спортског Савеза инвалида Србије, Војводине и Града Новог Сада, као и по правилницима спортских савеза по појединим дисциплинама, организују такмичења на општинским првенствима, такмиче се на покрајинским и државним првенствима, учествују на традиционалним такмичењима и сусретима.

Томичић је Савет упознао и са циљевима и активностима органа Савеза за наредни период и нагласио да ће највећа пажња бити посвећена организовању, реализацији и афирмисању спортско-рекреативних активности за особе са инвалидитетом, побољшању социјалних и психолошких аспеката живота особа са инвалидитетом, подмлађивању чланства у друштвима, развијању сарадње са осталим друштвима и савезима из околних општина и градова, са Савезом за школски спорт и Основном и средњом школом за децу са посебним потребама „Милан Петровић“. Напоменуо је да би желели да се што више младих особа са инвалидитетом укључи у спортске и рекреативне активности, па је с тим у вези у току израда сајта Савеза и укључивање на друштвене мреже због привлачења нових чланова. Такође је напоменуо да имају проблем са легализацијом објекта Савеза.

Председница Савета Соња Радаковић се захвалила на презентацији Савеза и рекла да ће им Савет, у оквиру својих ингеренција, пружити неопходну помоћ.