Чланице и чланови Савета за заштиту животне средине, на данашњој седници, имали су прилику да се упознају са идејама и искуствима на заштити животне средине у Македонији, које је презентовао Драган Јованов, саветник за заштиту животне средине и просторно уређење Републике Македоније.

Јованов је говорио о значају заштите животне средине у читавом региону и о мерама које Македонија предузима на развоју свести код грађана о том питању. Према његовим речима, у последњих годину дана, максимално су фокусирани на учествовању на пројектима Европске уније, који им омогућавају да предузму све потребне мере и активности на очувању и заштити здраве животне средине. Уз помоћ средстава из европских фондова набавили су пет аутобуса на електрични погон, основали осам регионалних центара за рециклирање отпада, организовали су едукацију за децу у свим основним и средњим школама, као и на факултетима, а у плану је и уградња филтера за пречишћавање ваздуха у школама. Посебно је нагласио да у тим активностима учествују тимски све институције од министарстава до локалних заједница, медији и да су веома задовољни урађеним у претходном периоду од годину дана.

Председница Савета Ивана Вујасин се захвалила госту на пренетим искуствима и констатовала да ће ова знања и праксу Савет размотрити и да ће, у сарадњи са надлежним органима Града, у оквиру прописаних надлежности, сагледати могућности за примену сличних идеја у области заштите животне средине у Новом Саду, док је начелница Градске управе за заштиту Татјана Кашић упознала присутне са радом и активностима ове Градске управе.