На дневном реду данашње седнице Савета за културу Скупштине Града Новог Сада били су разматрање иницијативе “Macchiato kuća” д.о.о. Нови Сад за постављање спомен-плоче Игњату Павласу на кући у Железничкој 10 у Новом Саду и Разматрање иницијативе Фондације EXIT за подизање уметничке инсталације на Петроварадинској тврђави.

Познати новосадски родољуб, адвокат, национални добротвор, председник Соколског удружења, Игњат Павлас, становао је у кући у Железничкој бр.10 од 1922. до 1942. године. Кућа не ужива заштиту као културно добро, нити се налази под предходном заштитом. ДОО “Macchiato kuća” сматра, с обзиром на величину лика и дела Игњата Павласа, да би било примерено постављања спомен плоче на уличној фасади ове куће и спремно  је да  сноси трошкове постављања.

Уметничка инсталација на Петровардинској тврђави планирана је да буде направљена на основу модела традиционалног српског брода такозване “шајке” који су користили Срби војници-граничари из времена Војне Крајине. Дужина инсталације износи 10 метара, ширина 1,5 метара, висина 2,5 метра, од алуминијума је, беле боје, постављена на каменом постаменту дужине око 3 метра и налазиће се у подножја Петроварадинске тврђаве, десно од Хорнверка према Дунаву. Инсталација ће бити урађена по концепту и у сарадњи са легендарном мултимедијалном уметницом и мировном активисткињом Јоко Оно. Овај пројекат Фондација ЕХIТ финансира и реализује у сарадњи са Новим Садом као Европском престоницом културе у склопу програмске области Капела мира и компанијом НИС кроз програм “Заједници заједно”. Иницијатива је координисана са генералним обележавањем 100 година краја Првог светског рата кроз комуникацију и сарадњу са кабинетом Председника Републике Србије и кабинетом Председника Владе Републике Србије.

Обе иницијативе Савет је једногласно прихватио и упутио захтев за доставу мишљења од стручних служби, Завода за заштиту споменика културе  Града Новог Сада и Јавног предузећа “Урбанизам” Завод за урбанизам Нои Сад.