Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама у Новом Саду на данашњој седници једногласно је усвојило Препоруку школама да се ученицима забрани уношење навијачких реквизита и одеће са симболима клубова. Ова Препорука, како је објашњено на седници, у складу је са Законом о образовању, статутима школа и правилницима, а за њено спровођење ће бити задужени директори школа.

Како је на седници истакао председник Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама и члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић, навијачким симболима није место у школи.

– Такви симболи често буду разлог за свађу и сукобе између појединих ученика који се неретко заврше и насиљем. Због тога тражимо од школа да опомињу децу и не дозволе унос навијачких симбола – истакао је председник Координационог тела и члан Градског већа мр Владимир Јелић.

На данашњој седници, в.д. начелница Градске управе за образовање Лидија Томаш информисала је чланове Координационог тела о учешћу на међународној конференцији “Превенција је могућа”, одржаној на Исланду. Како је објаснила, учешће на конференцији је омогућило увид на који начин у пракси функционише такозвани Исландски модел, те како и у којим околностима он даје резултате.

– Координационо тело је у претходном периоду усвојило Акциони план у оквиру којег се налазе мере и из Исландског модел, мере које ћемо примењивати на нивоу школа на територији Града Новог Сада – прецизирала је Томаш.

Она је додала да су учесницима конференције били представници већине светских и европских земља, а да је Исландски модел патентиран у оквиру Светске организације за младе, па се и примењује на различитим континентима и државама.

– Закључак конференције јесте да модел веома добро функционише, да све мере које се примењују у оквиру њега дају значајне резултате – закључила је Томаш.