Конференција о друштвеним иновацијама, током које ће 40 младих учесника 13 земаља балканског региона учестовавати у четвородневној обуци “Balkan Social Hackathon”-a у циљу планирања, дизајнирања и креирања прототипа паметних дигиталних решења за друштвене изазове, отворена је данас у КС Свилара.28-6-19-1

Учеснике и госте Конференције поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да “потреба за иновацијама никада не престаје”.

– Поред технолошких иновација, о којима се најчешће говори у последњих неколико година, друштвене иновације добијају све више на значају. Оне су потребне свуда, а нарочито тамо где су захтеви велики, а ресурси оскудни. Практично, потребне су у свим сферама друштва, од информисања, здравља, па до образовања. А највише су неопходне јавном сектору који пружа услуге највећем броју грађана и грађанки – казао је председник Скупштине града Здравко Јелушић, додајући да су млади људи у нашем граду показали да су више него добро разумели концепт друштвених иновација и њихов значај за друштво у целини, демонстрирајући је кроз одлучност да унесу значајне промене и боје у свој Град, да заједнички раде на стварању одрживих структура и механизама за учешће младих.28-6-19-2

Он је подсетио да је Град Нови Сад донео Стратегију за младе, Акциони план за младе, али и друге документе суштински важних за одрживи развој града.

– Тиме показујемо да разумемо потребе младих и да, што је још важније, постоји спремност да се изнађу начини да се обезбеде најбољи могуће услови за живот свих грађана, а то се највише односи на вас младе, оне који ће у наредном периоду наставити да живе у овом граду и у њему граде своју будућност – обратио се учесницима Конференције председник градског парламента.28-6-19-3

Помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину Аранка Биндер истакла је да АП Војводине младе препознаје као ресурс.

– Задовољење потреба младих решавањем њихових битних проблема, стварање услова за развој свих њихових тренутних потенцијала је наш приступ младима и омладинској политици. Активно учешће младих у различитим процесима, посебно онима који ће утицати на квалитет живота не само младих, већ и целе заједнице, један је од циљева социјалних иновација и потреба да ове иницијативе подрже институције – закључила је Биндер.28-6-19-4

Координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС-а Валентина Антић објаснила је да се од седам стубова којима се представља Омладинска престоница Европе, један стуб бави иновацијама.

– Отуда смо данас овде да причамо о друштвеним и социјалним иновацијама у пољу рада са младима и да оснажимо младе људе да користе нове технологије, како би направили и изградили бољу локалну заједницу – прецизирала је Антић.

Како је речено на отварању, друштвене иновације су нове идеје које задовољавају друштвене потребе, стварају друштвене односе и формирају нове сарадње. Ове иновације могу бити производи, услуге или модели који се баве непотпуним потребама. Конференција о друштвеним иновацијама траје четири дана, а организатор је “European Youth Award” уз подршку ОПЕНС-а.