Инфо дани у циљу представљања подршке локалним самоуправама у области управљања људским ресурсима, одржани су данас у Скупштини Града Новог Сада. Инфо дани, које спроводи Савет Европе, у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталне конференције градова и општина, организују се у 50 локалних самоуправа у циљу унапређења функције управљања људским ресурсима кроз примену посебно развијеног инструмента намењеног јачању капацитета запослених на локалном нивоу, такозваног пакета подршке.26-09-19-1

Инфо дани одржавају се у оквиру заједничког пројекта Савета Европе и Европске Уније “Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2”, а присутнима у градском парлменту данас се обратио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да је ово доказ једне успешне сарадње између Савета Европе и Града Новог Сада.

– Послови којима се бавимо јесу послови окренути грађанима и људски ресурси су темељ доброг односа грађана и добре самоуправе. Да би у томе били још успешнији мораћемо сви да учимо из најбољих европских пракси и ово је добра прилика за то – истакао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Председник Скупштине града додао је да је подршка Савета Европе и Сталне конференције градова и општина више него значајна за Нови Сад, те да ће се то наставити и убудуће, посебно “када можемо унапредити нашу услугу према грађанима”.26-09-19-2

Пројекат заједнички финансирају Европска унија и Савет Европе, а шеф Мисије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер објаснио је значај овог пројекта.

– Важност локалне самоуправе огледа се у томе што она пружа услуге грађанима са једне стране, а са друге стране омогућава им приступ правима. Функционална локална самоуправа је врло битна да би се грађанима омогућиле услуге које ће им гарантовати права, попут социјалне заштите, здравства, образовања. Јавну управу чине људи и веома је важно да се улаже у те људе – прецизирао је Флесенкемпер.

Пакет подршке општинским и градским управама подразумева пружање експертске подршке и стручног знања у кључним приоритетним областима управљања људским ресурсима у локалној управи, у складу са Законом о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе и подзаконским актима релевантним за ову област. Јелена Љубинковић из Министарства државне управе и локалне самоуправе изјавила је да је пројекат веома битан за Министраство, имајући у виду да активности које си дефинисане самим пројектом представљају даљи корак и један сегмент у реформи јавне управе.26-09-19-3

– Важност пројекта се огледа и у томе што се њиме на посредна начин остварују циљеви који су задати Стратегијом реформе јавне управе. Он пружа немерљиву подршку унапређењу правног и стратешког оквира управљања и развоја људским ресурсима, како на локалном тако и на централном нивоу – подвукла је Љубинковић.

Менаџер пројета Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи, фаза 2, Савет Европе Александар Јовановић истакао је да је крајњи циљ имати најбоље људе на најбољим местима у јавној администрацији, “што ће као крајњи резултат да да добре услуге за грађане”.26-09-19-4

– Да би систем функционисао потребно је имати оцењивање запослених, еволуацију њиховог рада, квалитетне описе посла, истраживање потребе за обукама и обезбеђивање обука за запослене – појаснио је Јовановић.

Присутнима на представљању обратили су се и представница пројекта “AR Visibility and Communication” Сузана Трнинић и Марко Томашевић испред Сталне конференције градова и општина. Инфо дани, поред Новог Сада, организовани су у Нишу, Крагујевцу и Београду.