Чланице и чланови Комисије за обележавање празника и доделу признања Града прихватили су на данашњој седници седам иницијатива за Фебруарску награду за 2020. годину које су стигле благовремено, до 31. децембра 2020. године.

Међу кандидатима су проф. др Владимир Петровић, епидемиолог, редовни професор на Медицинском факултету у Новом Саду и директор Института за јавно здравље Војводине у Новом Саду (подносиоци иницијативе Предшколска установа „Радосно детињство“ Нови Сад и Медицински факултет Нови Сад), др Миодраг Копривица, генерални директор ЈМУ Радио-телевизија Војводина (подносиоци иницијативе Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта, Драган Којић, управник Градске библиотеке у Новом Саду, Управни одбор Јавне медијске установе „Радио-телевизија Војводине“, уз Подршку Слободана Цветковића, генералног директора Новосадског сајма), мр Бошко Брзић, публициста и књижевник (подносилац иницијативе Владимир Цвијин Спремо), Гордана Белоцић, покретач идеје и Фејсбук групе „Covid 19 Novi Sad“ (подносилац иницијативе Анита Чолак), Александра Пановић, иницијатор и покретач активности на побољшању положаја особа са инвалидитетом и председница Савеза дистрофичара Војводине (подносилац иницијативе Координациони одбор организација особа са инвалидитетом Града Новог Сада, уз подршку Црвеног крста Новог Сада, Градска организација, Јулијане Шомкереки и Координационог одбора инвалидних организација Војводине), Сава С. Тодоров (постхумно), председник и оснивач Друштва за заштиту културно-историјске баштине и колекционара „Српска Атина“, (иницијативу су поднели Бојан Радојевић, одборник Скупштине Града, др Срђан Шљукић, професор УНС, Радмило Милић, Петар Јаћимовић, Синиша Жарин, Ђорђе Јањатовић, Драган Којић, директор Градске библиотеке и Дубравка Џоџо, одборница Скупштине Града), и Бојана Миросављевић, иницијаторка „Зојиног закона“ о превенцији и дијагностици генетичких аномалија, генетички условљених болести и ретких болести (подносилац иницијативе Удружење грађана и грађанки Маргина Нови Сад).

На адресу Комисије пристигла је и иницијатива Милке Дрљаче за Екипу Хитне помоћи Дома здравља Темерин, која није прихваћена, јер није у складу са Одлуком о Фебруарској награди која се додељује грађанину-појединцу, а не институцији.

На следећој седици чланови Комисије ће предложити кандидата за Фебруарску награду, а коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине Града Новог Сада.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.