На данашњој седници Савета за образовање разматран је Извештај о реализацији Програма контроле нутритивне вредности и здравствене безбедности хране и чистоће брисева површина и руку запослених у објектима у којима је организована исхрана специфичних категорија становништва у Граду Новом Саду и процена ризика по здравље за 2024. годину Института за јавно здравље Војводине.

Током периода јануар – децембар 2024. године Институт за јавно здравље Војводине је, у складу са уговореним обавезама са Управом Града Новог Сада, обавио контролу хранљиве вредности оброка, контролу здравствене безбедности хране (намирница и готових оброка) друштвене исхране деце и омладине и обавио контролу чистоће брисева површина и руку особља запослених у објектима за припрему и расподелу оброка у установама за организован друштвени смештај деце предшколског узраста, у основним школама и социјалним установама за смештај деце и омладине ометене у развоју и деце и омладине са поремећајем друштвеног понашања, као и контролу здравствене безбедности хране (намирница и оброка) и чистоће брисева површина и руку особља запослених у објектима за припрему и расподелу хране за социјално угрожена лица – речено је на седници.

Циљ Програма контроле било је континуирано проверавање усклађености енергетске вредности и хранљивог састава целодневних оброка са физиолошким потребама деце и омладине у установама у којима постоји организована исхрана, као и периодична провера здравствене безбедности хране и готових оброка и контрола чистоће брисева површина и руку запослених у објектима у којимаје организована исхрана специфичних категорија становништва, а која омогућава да се изврши процена ризика за настанак болести преносивих храном. Такође, како се наводи у образложењу, циљ програма био је и подизање капацитета кухиња основних школа на територији Града Новог Сада кроз израду Стандарда исхране, који је подразумевао прикупљање, обраду, превод и адаптацију стручне литературе.

Како је појашњено, лабораторијски резултати обављене контроле енергетске и биолошке вредности тумачени су у светлу законске основе Републике Србије, као и на основу препорука за исхрану Светске здравствене организације из 1998. године. Препоруке за унос натријум-хлорида за децу предшколског узраста су у нивоу раније примењиваних критеријума Светске здравствене организације и Научног саветодавног комитета Велике Британије за децу предшколског и школског узраста, а резултати контроле микробиолошке исправности намирница и оброка, као и микробиолошке исправности брисева тумачени су у складу са важећом законском основом Републике Србије.